lördag 8 februari 2014

att komma på kant

Att fixa en ojämn kant på ett kavlat eller byggt föremål är inte alltid det lättaste. Man kan skära för att jämna till den horisontalt men en ojämnt tjock kant är inte lika lätt. 


En sak som jag fick lära mig på Folkuniversitetet i Stockholm när jag gick där för hundra år sedan var denna ypperliga teknik. Det du behöver är en remsa, ca 1,5 cm bred av tex ett sämskskinn. Jag har också använt remsor av disktrasa eller till och med bara lakansväv om det varit det enda som stått till buds. 


Remsan behöver vara rätt så lång, ca 15 cm, så att den går att vira runt tre fingrar utan problem. 

Blöt remsan och vira den runt tummen och långfingret. Lämna utrymme mellan fingrarna så mycket att pekfingret gott och väl får plats. Se till att skarven hamnar på ovansidan.

Lägg nu fingrarna runt kanten med tummen och långfingret på var sin sida och pekfingret ovanpå remsan. Nu gäller det att remsan är tillräckligt blöt för att kunna glida fram och tillbaka över kanten utan att fastna. Blöt den då och då. Det ska skapas en hel del slicker som hjälper till. Med ett stadigt grep med tumme och pekfinger och med ett jämt tryck uppifrån gnuggar man nu fram och tillbaka så att leran förflyttar sig och skapar en jämntjock kant.Jobba dig runt kanten tills du är nöjd med resultatet. Med lite övning och tålamod så får man fram fantastiska resultat med denna teknik. 


2 kommentarer: