tisdag 19 mars 2013

sista delen

Sent om sider har vi nu kommit till att beskriva sista delen av mitt betonggjutningsprojekt. Det är nu betongen kommer in. Ni har sett det färdiga resultatet och här kommer tillväga gångsättet.

Jag använder mig av denna variant av finbetong inköpt på coop här i stan. Lätt att få tag på och billig. Försökte räkna ut hur många fundament jag skulle kunna göra av denna säck men jag har faktiskt ingen aning. Kanske 60, kanske hundra, hittills har jag gjort fem och det märks knappt i säcken.


Jag börjar med att mäta upp ungefärlig mängd av torr betong. Jag har lärt mig att ca 3 (små) skopor är lagom.


Eftersom jag är hopplöst oexakt i det mesta jag gör så fyller jag på med vatten efter behag. Det rör sig om väldigt lite vatten. Om man vill kan man se på förpackningen hur förhållandet vatten/bruk ska vara.


Konsistensen ska vara som gröt ungefär. Inte rinnig men heller inte för tjock. Nu rör jag en stund och låter sedan betongen vila ca 5 min...


innan jag tar fram formen jag gjort.


Jag börjar med att täcka botten på formen och slå med skeden så alla luftbubblorna försvinner innan jag fyller upp till kanten. Nu är det bara att låta stå, gärna med lite plast över, och härda...


innan jag kan ta ut det färdiga fundamentet ur formen.


Voila!
Vill du se bilder med björk på fundament hittar du det här.

3 kommentarer:

 1. Tack för alla tips du delar med dig av. Riktigt pedagogiskt. De små fundamenten får en så fin och mjuk form, ser nästan keramiska ut, men så var ju också själva grundformen i lera eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för alla trevliga kommentarer! Jag är glad att du gillar det du läser.
   Ja, originalet är ju i lera så det är klart att formen på fundamentet får drag av materialet.

   Radera
 2. Intressanta formar du gjort. Ser spännande ut!

  SvaraRadera