torsdag 24 april 2014

baka, baka liten kaka

På lördag har jag öppet på Kulturmejeriet igen. 10-14 är jag på plats. Ta en promenad i solen och är du fikasugen kan jag erbjuda lite kaffe och en kaka.

Småkakor är verkligen min absoluta favorit när det gäller fikabröd men jag vill helst ha dem hembakta. Små, torra och bakade på smör. Mums!


Hela familjens favorit är en torr och inte för söt gaffelkaka med havresmak. Man kan äta hur många som helst. Här är receptet hämtat från en gammal version av "Sju sorters kakor" Jag måste dock erkänna att jag gör dem betydligt större än vad receptet föreskriver.

200g smör
4 msk socker
1 1/2 dl havregryn
3 dl vetemjöl


Rör smör och socker. Tillsätt havregryn och vetemjöl. Forma degen till ca 50 runda kulor. Lägg kulorna på en smord plåt. Platta till dem med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter i 200°C

tisdag 22 april 2014

Känn!

I miljön runt omkring finns en outtömlig källa av inspiration, material och texturer att ta vara på.



Till mina väggkuber med textur, Känn, cyklar jag runt Umeå för att hitta de bästa och roligaste ställena att kasta lite lera omkring mig. Det finns flera kriterier för en bra och rolig plats: 1) det ska finnas möjlighet att fånga distinkta texturer, 2) det ska vara en plats som har en mening (om så bara för mig!) och slutligen 3) jag ska kunna ta mig dit, företrädesvis på cykel.


Umeå har fått en ny gång och cykeltunnel under järnvägen som helt har fått sin konstnärliga utformning utifrån Sara Lidmans verk.

här kan man höra Sara Lidman läsa

Den uppfyller alla mina kriterierna och är också ett exempel på att man lyckats med en tunnel. Tunnlar kan ju annars var rätt otrevliga på många sätt och lite läskiga i sin utformning tycker jag. Den här är trevlig och ljus att vara i och rolig att interagera med. Och full av citat och visdomsord!

Så skrev hon under sina brev.



torsdag 17 april 2014

Glad Påsk

önskar jag er med två "påskprydnader" i det lite större formatet som jag hittade i Ö-vik när jag var där i veckan.


pappersdekaler

Här kommer fortsättningen på mitt experimenterande med mönster och tryck. Det har legat lite i träda eftersom jag väntar på att få de första sakerna brända. Så det färdiga resultatet får ni vänta på en liten stund till. Däremot kan jag beskriva hur jag går vidare med schablonen jag gjorde. 

För att få över mönstret på keramiken tar jag omvägen och trycker mönstret på papper. Om jag vill trycka direkt på leran så kan schablonen upplevas lite klumpig och inte så medgörlig om jag har en välvd form. Papperet funkar som dekal och blir lätt att klippa och anpassa för den form som jag vill ha mönstret på. Dessa går också att spara för att användas vid ett senare tillfälle om jag inte använder upp alla på en gång. Smidigt! 

Här har jag har använt mig av silkespapper, vanligt sådant som jag annars använder för att paketera keramiken vid försäljning med. Det funkar bra men kan vara lite skört i blött tillstånd. Tidningspapper har jag också provat och det är lite grövre och inte lika lätt att forma efter leran. Håller bättre! Potterstissue är ju något många pratar om i sådana här sammanhang men jag har ännu inte kommit mig för att beställa och prova det. Är om jag förstår ett rispapper som liknar silkespappret men är segare.



Att tänka på när man ska föra över mönstret från pappret är att leran behöver vara rätt så blöt för att det ska föras över ordentligt. Ett tips jag såg var också att först måla på engob på dekalen innan överföringen. Om man gillar den effekten så funkar det jättebra men inte med silkespapper. Det blir för blött och går lätt sönder.
Vill du läsa de tidigare inläggen så finns de här: mönster , schablon.

måndag 7 april 2014

schablon

Nu har jag roligt må ni tro! Mönstret jag jobbade med för några veckor sedan har utvecklats och blivit till en schablon och nu trycker jag för fullt och testar olika användningsområden. Jag hittade på nätet ett riktigt roligt och enkelt sätt att göra fotoschablon och var bara tvungen till att prova. Produkten heter EZscreenPrint och jag har beställt den från USA. Inte helt billigt men om man inte har tillgång till allt som hör till att göra screentryck är det helt klart värt det.

Det hela går ut på att man beställer färdiga "papper" med fotoemulsion på väv. De är i storleken A4 så man är begränsad till det formatet men i keramiksammanhang funkar ju det bara bra. Det är ju sällan man behöver större.


Det här "pappret" läggs på svart bakgrund med ett oh-blad ovanpå med mönstret i svart och överst en glasskiva för att fixera allt på plats.


Sedan exponerar man allt antingen på en solig dag i solljuset i fem minuter eller via ett ljusbord i ett par minuter. Sedan är det mer eller mindre färdigt! Mönstret tvättas ur och schablonen torkas innan den är redo att användas. Hur smidigt som helst! 


torsdag 3 april 2014

vitlök


En av de nyare produkterna i min produktion är en vitlöksrivare. En liten skål med spiral i botten som vitlöken rivs emot. I skålen kan man sedan om man vill blanda dressing eller sås direkt. 

Här kommer ett recept på marinerade champinjoner som jag tycker är helt underbart att ha som tillbehör till mat eller som ingrediens i en sallad. Eftersom jag är dålig på att mäta när jag lagar mat så blir receptet där efter.


Rensa och skiva ett gäng champinjoner som du lägger i en skål. Riv vitlök och häll olivolja över vitlöksmoset. Salta och peppra efter smak. 


Häll marinaden över champinjonerna, blanda och låt dem stå och gotta till sig ett tag. Om du råkar göra för lite marinad så är det bara att fylla på med olja. Servera t.ex till grillat eller i en sallad.