onsdag 16 maj 2018

gipsform


Härom dagen skev jag att jag använt mig av en gipsform för att göra en massa lika. Då handlade det om ett porträtt av min mamma.  


Och jag lovade visa processen att göra en gipsform. Bilderna är från Folkuniversitetets Skapande Keramik och visar processen kring en av kursdeltagarnas gipsform.Första steget är att göra en förlaga. I det här fallet en sked. När en sedan har sett till att det inte finns några bakåtlut som kan göra att föremålet fastnar i gipsformen när man har tryckt ut lera i formen så börjar förberedelserna med att gjuta formen i gips.


Vi började med att lägga en plast på skivan som vi hade som underlag och sedan placera förlagan på den. Runt förlagan har vi lagt en sträng med lera ca 3 cm från den. Det är så stor formen blir och tjock gipset blir.


I lersträngen trycker vi ner väggen som här är gjort av plastmatta. Mycket smidigt och flexibelt att använda.


När mattan är nedtryckt och har gått runt förlagan något mer än ett varv så att det överlappar ser man till och trycka fast den ordentligt med leran.


Vi tejpade också runt för att hålla ihop formen när gipset ska i. Tryck till leran en extra gång och sedan är det bara att blanda gips och hälla i. 
Vi använde sk hobbygips och läste på förpackningen hur förhållandet vatten och gipspulver skulle vara. 
Var lite försiktig till att börja med och häll inte i allt på en gång i formen. Om gipset är för löst kan det hända att det blöter upp leran som håller ihop allt och formen går sönder. Jag bruka skvätta/stänka på det första lagret med gips för att försäkra mig om att det blir en slät yta utan luftbubblor och sedan vänta lite. 
När gipset tjocknat lite hälls resten på upp till ca 3 cm ovanför lerförlagan.


När det är klart och gipsen har brunnit så ser det ut så här. En form färdig att användas. Skrapa av vassa kanter och fixa ev till skavanker på formen på en gång mesans gipset är lite mjukt. Låt den sedan stå och torka några dagar innan den används och var försiktig den första gången den används så att inte gips kommer in i leran och förstör den.

Här är ytterligare ett exempel på hur en form kan se ut. Här kunde vi inte fylla ut hela formen utan byggde på runt förlagan med gips i ett jämt lager.Gips är ett supermaterial att använda i lertillverkningen. Var bara försiktig så att gips inte blandar sig med leran för då spränger den bitar i bränningen. Leran som används i processen med gipsformen är förbrukad och kan bara användas för att göra nya gipsformer. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar