tisdag 30 oktober 2012

engobe

Jag nämnde för ett tag sedan att jag brukar göra engobe själv. För att förklara vad engobe är kan man enkelt säga att det är uppslammad lera som kan färgas in i olika färger och målas på leran. Grunden är ofta vit lera om den ska färgas in, då färgerna kommer fram bäst.
Följ med när jag gör min vita engob från vit lera 240. För övrigt samma lera men utan chamotte som en av mina favorit leror, 254, som jag köper från Lermakeriet i Valbo.

Om jag inte har torr lera som jag glömt eller så så brukar jag finfördela den i tunna lerslamsor och ställa uppe på en av ugnarna som är varma för att torka. (Jag har inte riktigt tålamod att vänta om bitarna är för tjocka.)

När då leran är torr, och den måste vara helt torr, häller jag på vatten så att det nästan täcker leran men inte helt. Det måste sticka upp lite.
Här ser ni hur leran vittrar sönder av vattnet.När leran har stått ett tag och är helt söndervittrad,häller jag bort överflödigt vatten och blandar om. Nu är engoben i princip klar.


Om man vill vara säker på att engoben är jämn och inte har klumpar kan det vara bra att sikta den. Sikta är samma sak som att sila men igenom en väldigt finmaskig sil. Jag använder en på 60 mesh för engobe.

Konsistensen ska vara ungefär som filmjölk när man använder den. Om den är tjockare kan man tillsätta vatten och om den är för tunn får man låta den stå så leran sjunker för att sedan hälla bort överflödigt vatten.

5 kommentarer:

 1. Hej! Jag skulle gärna fråga en sak: om engoben har torkat (dvs. är gammal) kan man då tillsätta vatten och göra den flytande igen, eller skall man heslt bara slänga bort den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går bra att bara blöta upp den. Du gör precis som när du återanvänder torr lera. Bryter upp den i småbitar och häller på vatten så att det nästan täcker. Vänta tills all engob vittrat sönder och rör sedan runt. Färdigt! Lycka till!

   Radera
 2. Tusen tack! Skall pröva på det!

  SvaraRadera
 3. Vad använder du för färger.Kan man blanda in färgpigment ex jag har färgpigment som jag använt i marmorering och ådringsmålning ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, tack för din fråga. Till keramik används speciella färger, färgkroppar, som köps från keramikgrossister. De består ofta av leror och metalloxider som klarar de höga temperaturerna. Vanliga färgpigment som du använder till målning är organiska ofta och brinner bort i bränningen.

   Radera