fredag 2 mars 2018

mocha diffusion

Vissa dagar stannar i minnet längre än andra. Idag var med säkerhet en sådan dag. 
Jag har börjat som keramiklärare på Folkuniversitetet och har Skapande Keramik på fredagar. En dag i veckan en hel dag i lerans tecken. Så underbart!

Idag experimenterade vi med en teknik som på engelska kallas mocha diffusion. Ingen av oss hade provat innan och hela gänget blev helt exalterade av uppgiften. Vi kunde inte hejda oss!
Det går ut på att med hjälp av syra få oxider eller färg att sprida sig som blommönster, träd eller små kratrar i blöt engob. När jag har tittat på nätet har man använt allt från worcestersås och soja till vinäger att blanda upp oxiderna med. Resultatet blir helt fantastiskt! 

Så här gjorde vi. Vi tog i volym 1 del oxid och 4 delar ättiksprit 12%. Engoben vi använde var gjort av en vit creatonlera 254 som vi först hällde på föremålet. Sedan droppades oxid och ättikblandningen i den blöta engoben. Se filmen för att uppleva "explosionen" som blir. 


Här är några bilder på hur det såg ut på andra former och några närbilder. Krukorna här är hållna upp och ner när oxiderna läggs på.1 kommentar:

  1. Wow! Det blir ju så häftigt! Jag har sett det på flera amerikanska keramikbloggar men det var ju toppen att få en förklaring och ett "recept" på svenska, tack ska du ha!
    //Kajsa

    SvaraRadera