måndag 11 februari 2013

gipskappa

För att försäkra mig om att silikonformen jag gjorde för några dagar sedan är tillräckligt stabil för att kunna gjuta betong i tänker jag göra en gipskappa åt den. 


Jag har ett mycket bra system av hemmagjorda formsidor som jag använder. Det är bara skivor som har en slät yta där jag limmat och spikat fast en regel i ena änden. I och med reglarna kan jag sätta ihop skivorna med tvingar. Formen blir väldigt flexibel och jag kan göra små eller stora formar efter behov.


När jag gjuter gips brukar jag jobba på diskbänken direkt. Ytan är slät och funkar utmärkt som underlag. Jag börjar med att bestämma formens storlek. Gipset behöver inte vara mer än 2-3 cm tjockt.


Även om skivorna är sågade rakt ligger det inte helt kloss an överallt så jag tätar alla skarvar mellan skivorna och mot bänken med lera så att gipset inte ska rinna ut. Jag smörjer också in väggarna och botten med olja eller såpa. Då släpper gipset lättare från formen.


Så här ser det ut när formen är på plats, redo för gipset. Sidorna ordentligt ihopsatta med tvingar. Som ni ser har jag även förstärkt med lera på utsidan för att försäkra mig om att inget gips rinner ut. Är lite nojig på det sättet. Det har hänt mig otaliga gånger att gipset börjat sippra ut ur formen på grund av otäta skarvar. Inte roligt!


Silikonformen säkras i mitten av formen och gipset hälls på. Gipset blandar jag som det står på påsen. Eftersom det bara är en förstärkning så är blandningen  inte så noga.  Jag har gjort en liten markering för hur högt jag ska hälla i gips. Den här gången hade jag räknat helt rätt på mängden gips och fick inget över. Nu ska det stå och bränna en stund innan man kan lossa på formen.


Jag brukar lossa formen när gipset fortfarande är lite mjukt.  Om man gör det kan man forma till utsidan med enkla medel och slippa vassa kanter mm. Här har gipset fastnat lite på formen trots olja och gett en skrovlig yta som är lätt att fixa till medan gipset fortfarande är lite mjukt.

Här ser man den färdiga kappan med silikonet och leran i lager. Nästa steg blir att dela gipset så att formen går att ta ut.

5 kommentarer:

 1. Det var bra beskrivet! Denna typ av gjutform måste kunna fungera även när det gäller betonggjutning, fast då får man kanske ha dubbla tvingar eftersom betongen är tyngre.. Har skickat vidare till mina pyssliga vänner som säkert får en massa kul idéer när de ser detta!
  Trevlig kväll! /Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det och trevlig kväll du med.
   Har aldrig provat det till betong men jag tror helt klart att det borde funka även till det. Får kanske vara lite noggrannare med tätningen och hur den ser ut eftersom det är svårare att fixa finishen efteråt i betong.

   Radera
 2. Toppen! Nu hittade jag också hit, man får ju tusen av ideér, tack!
  Allt gott! Mia

  SvaraRadera
 3. Å, vilken bra beskrivning. Hittade hit tack vare Fröpåsen. :-)

  SvaraRadera