fredag 30 mars 2012

papperslera

Jag skrev i ett tidigare inlägg om hur jag har använt mig av papperslera. Papperslera är helt enkelt precis vad det låter som, lera med papper i. Fördelarna med pappersleran är bland annat stadgan under arbetsprocessen. Leran blir armerad av pappret och får en helt annan konsistens och passar sig utmärkt till komplicerade former. Förutom det är den torra leran hel otroligt hållbar och inte alls lika skör som annars. Torra delar kan även blötas upp under arbetets gång och fortsättas jobbas på. 
Leran finns ju att köpa färdig från grossisterna men kan lika lätt göras själv. Jag gör så här:
Jag river tidningspapper och blöter upp den så att det blir en tjock gröt av pappersmassa, lite likt papier-maché. Leran är valfri och du kan ta den som du har hemma. Oftast använder jag mig av torr lera som jag blöter upp. Det viktiga är att leran man utgår ifrån har ungefär samma konsistens som pappersmassan. Nu mäter jag upp 3 delar lera och 1 del pappersmassa och blandar ordentligt. Nu behöver massan torkas lite för att få en bra konsistens. Voila! Papperslera!

7 kommentarer:

  1. Har bara hittat papperslera (Silkis) på Panduro. Finns det flera som säljer, som du har hittat? Mvh. Mark

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tyvärr inte hjälpa dig om det är en självhärdande papperslera typ Silkis du är ute efter. Den papperslera som jag använder är ett hemmabygge och inte samma sak som det du hittar i på Panduro. Min är i grunden en keramiklera med pappersinblandning. Om det är det du är ute efter så finns det att köpa hos dem som säljer keramikleror t.ex. Cerama/Cebex
      Hoppas du hittar det du vill ha,
      mvh Eva-Karin

      Radera
    2. .har köpt från Lermakeriet o är jätte nöjd med P11! https://lermakeriet.se/Product/1670/papperslera-p11/

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Intressant! Men vid vilken temperatur bränner du pappersleran? Och glasyrbränningen?
    Vilken egenskaper har pappersleran jämfört med vanlig lera? Jag jobbar med lergodslera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du tycker det. Jag bränner den i samma temperatur som den lera jag använder ska brännas. Det vill säga att om jag blandar pappret med lergodslera så bränner jag i lergodstemperatur och glaserar med lergodsglasyrer.
      Det som är bra med pappersleran är att den är armerad och man kan jobba större och tunnare än annars. Du kan också blöta upp leran på ett ställe som torkat och fortsätta jobba med den. Många tycker också att den är segare att jobba med.

      Radera