lördag 5 februari 2022

fredagslera

Vi fick äntligen starta upp keramikkursen i veckan. Toppen roligt! Jag försöker alltid hitta på något som start på kursen. En uppgift som är inspirerande för de som gått några terminer redan men också något som den som är ny kan komma igång att jobba med. Som startövning den här terminen var planen att jobba med engober och spara ut mönster med papper. Målet var att göra fat, främst för att vi då har en stor yta att jobba med mönstret på. 

Vi startade med att kavla och skära ut några grundformer att jobba med. Jag uppmanade deltagarna att göra mer än en för att kunna testa lite olika färgställningar och storlekar. 


Ett litet tips: För att fixa kanterna på en kavlad platta kan en bit plast vara till nytta. Lägg plasten på leran och dra över kanten med fingret. Resultatet blir fina, rundade kanter. Först ett lager med engob. Eller tre om det ska bli ordentlig täckning. 

För att göra ett mönster använde vi tidningspapper. Jag rev cirklar, men det går lika bra att klippa ut former.Det är viktigt att pappret ligger slätt och har kontakt med leran överallt annars kryper engoben lätt in under. Leran behöver vara lite fuktig för att pappret ska fastna. Det går bra att spreja på pappret om leran är lite för torr. 

Sedan på med en ny engob i tre lager innan pappret pillas loss med något spetsigt. Använd helst en mjuk pensel för att slippa texturen av borsten.


Skulle det nu vara så att en del engob ändå smiter in där den inte ska vara så är inte det hela världen. När leran torkat lite så är det lätt att skrapa bort  den engob som förirrat sig med ett verktyg eller måla över om man vill det.För att färdigställa fatet ristade jag lite extra mönster så att lerans färg lyser igenom på några ställen. 


Sista fixet var formen och några fötter för att komma sig upp lite.

2 kommentarer:

  1. Hej! Har en fråga om underglasyrer. Hur gör man en vit en? Finns ingen vit färgkropp att köpa vad jag kan hitta. Ska man använda titandioxid eller har du nå tips? /Tina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Tack för din fråga och ursäkta sent svar. På Lermakeiret kan du hitta vit färgkropp att använda till underglasyr. Har ingen erfarenhet av att använda tex titandioxid men det går ju alltid att testa. /Eva-Karin

      Radera