Varför måste man prata om städning och verkstadshygien? I en keramikverkstad hanterar man bla otroligt många torra material som i sin torra form inte är så hälsosamma att andas in dessutom blir leran damm när den finfördelas och är torr. Även detta andas vi in och sätter sig i lungorna tex. Anders Fredholm, keramiker och pedagog, är en hejare på detta om vad som är viktigt att tänka på när det gäller verkstadshygien. Han har skrivit en bra artikel på Keramik i fokus som tar upp massor kring hur man bör förhålla sig till städning, hygien och hur vi använder material i keramikverkstäderna. Gå in och läs den om du inte redan gjort det.
Vad har vi då för rutiner i min verkstad för att hålla en god verkstadshygien? Först lite allmänt om upplägget i verkstan. Vi är en kollektivverkstad med 24 medlemmar som är där olika mycket. Alla har sina hyllor och skåp med privata saker och så finns det gemensamma utrymmen och utrustning som alla använder. Vi behöver inte boka utan är fria att komma och gå som vi vill. Är det folk i verkstan så makar en sig så att alla får plats.
torkskåpets vattenreservoar behöver torkas ur. fulla med boss. |
Så till städningen, varje dag när en är där så städar man så klart undan efter sig och torkar av de ytor en använt med våt trasa så att det är fritt fram för nästa som vill jobba. Golvytor och gemensamma ytor som kök och toalett städas av medlemmarna en gång i veckan på ett rullande schema. Det blir två gånger om året som vi behöver städa så det är inte så betungande.
Två gånger om året har vi också gemensamma städdagar/arbetsdagar, som idag, där vi går igenom och torkar av alla gemensamma hyllor och gemensam utrustning som ugnar mm. I sambands med det ansvarar var och en för att torka av sina egna hyllor. Detta fungerar hyfsat bra och vi har en fantastiskt ren och fin arbetsmiljö. Hur gör ni där ni jobbar?
min hylla tömd och redo att torkas av innan allt ställs tillbaka |
allt det här stod på hyllan! |
vattnet efter att hyllan och sakerna torkats av. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar