Engobe, så ortoligt mycket man kan göra med engobe. Skulle kunna fylla väldigt många blogginlägg med bara olika sätt att använda engob.
För den som gillar att göra detaljer kommer här ett sätt att jobba på. Börja med ett läderhårt föremål och måla hela ytan med en färgad engob. Använd med fördel en mörk engob som syns tydligt även när du jobbar med den och lägg på den i flera omgångar. Här har jag målat på en svart engob som nästan ser blå ut innan den är bränd.
När sista lagret torkat och föremålet är läderhårt igen är det dags att börja. Om man har tålamod att vänta tills föremålet är på gränsen för torrt är det bara bra, hellre det än för blött. Nu ristas mönstret igenom färgen och exponera leran under.
För att rista kan du använda vilket vasst föremål som helst, en nål eller kniv, men jag föredrar att använda en liten mirett. För att planera mönstret går det utmärkt att rita på ytan med en blyertspenna först. Blyertsen brinner upp om det skulle vara något kvar när du har ristat klart.
När du jobbar på det här sättet kan du leka med ytorna och beroende på hur mycket av engoben man tar bort får man olika känsla och struktur på ytorna. Som ni ser använder jag mig av de stiliserade lökformerna igen i
kombination med ett rutmönster. Att använda sig av samma utgångspunkt
när man experimenterar med olika tekniker är väldigt bra. Det frigör en från våndan att komma på vad man ska göra och ger en möjlighet att bara koncentrera sig på tekniken. Avslutningsvis är det en transparent glasyr ovanpå. Här kan man se hur viktigt det är att måla på flera gånger. Om lagret med engob är för tunt "äter" liksom glasyren upp engoben och det blir inte en täckande yta. Så har det hänt på sina ställen här. Ser lite skitit ut.